Bewijs monopolie Postmarkt niet noodzakelijk

Bewijs monopolie Postmarkt niet noodzakelijk

donderdag 11 juli 2019

Een vandaag aangeboden onderzoek aan het ACM toont aan dat de overname van Sandd door PostNL niet nodig is om de Universele postdienst (UPD) te waarborgen.

SEO Economisch Onderzoek (SEO), verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, concludeert met haar onafhankelijke onderzoek dat een generieke heffing volstaat om de UPD te borgen. Zij heeft berekend dat een gemiddelde generieke heffing van 1 eurocent in 2022 en 9 eurocent in 2025 op alle geadresseerde post voldoende zou zijn om te voorkomen dat UPD omvalt. Het door marktpartijen anders laten betalen voor de UPD is daarmee een alternatief voor de voorgenomen overname van Sandd door PostNL. 

 

Dit onderzoek van SEO is uitgevoerd in opdracht van een initiatief van tien stakeholders rond de post- en pakketsector die er niet van overtuigd zijn de dat voorgenomen concentratie de enige oplossing is om de UPD betaalbaar in stand te houden. Deze stakeholders vormen gezamenlijk het GOSP (Gezamenlijk Overleg Stakeholders Postdialoog). Eén van de deze tien stakeholders betreft het KVGO, waarvoor Mark Bonenkamp, Algemeen Directeur van Vogelaar BV, afgevaardigde is.

Het onderzoeksrapport is vandaag door Wim Ledder, woordvoerder van de stakeholders en voorzitter van de Vereniging Grootgebruikers Postdiensten, aangeboden aan de ACM (autoriteit consument en markt) met o.a. de oproep deze informatie mee te nemen in hun beoordeling van de vergunningaanvraag voor overname van Sandd door PostNL. 

Mening Vogelaar
‘’Dit rapport van de SEO toont aan dat er een andere optie is om UPD in stand te houden. Niet enkel en alleen een monopolie. Wij hebben ons hier al eerder over uitgesproken: Vogelaar is tegen de overname van Sandd door PostNL en dit rapport is het keiharde bewijs dat de doorvoering ervan ook niet nodig is om de UPD in stand te houden. Als de voorgestelde oplossing met betrekking tot de heffing samen met het aanpassen van de UPD en enkele andere logische maatregelen de oplossing wordt, dan zou dit veel beter zijn voor de markt!’’  – Mark Bonenkamp, Algemeen Directeur Vogelaar BV en afgevaardigde van het KVGO in het GOSP

Update oktober 2021

Er zijn nieuwe ontwikkelingen in de strijd rondom de overname van Sandd door PostNL! Lees hier het overzicht van alle ontwikkelingen tot nu toe (oktober 2021).

 

Op deze pagina vindt u meer informatie over de ontwikkelingen in de postmarkt en Vogelaars zienswijze hierop.