De acceptgiro gaat nu echt verdwijnen – dit zijn de 5 alternatieven!

De acceptgiro gaat nu echt verdwijnen – dit zijn de 5 alternatieven!

dinsdag 2 november 2021

Betaaldienstverlener Currence heeft bekend gemaakt dat in 2023 de acceptgiro gaat verdwijnen. Wegens teruglopend gebruik is het niet meer mogelijk om dit product te ondersteunen, aldus de directeur Daniel van Delft. Welke alternatieven om te betalen blijven er nu nog over? Wij zetten ze voor u op een rijtje.

De acceptgiro verdwijnt in 2023

Dat het gebruik van acceptgiro’s terugloopt merken wij ook. Wij versturen al jaren brieven met bijbehorende acceptgiro’s voor diverse bedrijven. Waar we er jaren geleden nog miljoenen per jaar verstuurden, is dat inmiddels teruggelopen tot honderdduizenden per jaar. Een enorm verschil!

Daarom schreven wij in 2018 al over het langzaamaan verdwijnen van de acceptgiro. Maar nu is het doek dan toch echt gevallen: de acceptgiro gaat definitief verdwijnen per 1 juni 2023. Betaaldienstverlener Currence houdt er mee op. Steeds minder mensen betalen met een acceptgiro en ook steeds minder bedrijven versturen acceptgiro’s. Tegenwoordig zijn het vooral goede doelen die nog acceptgiro’s versturen.

Let op: vanaf 31 mei 2023 worden er geen acceptgiro’s meer verwerkt door de bankenWilt u nog acceptgiro’s versturen? Zorg dan dat u deze ruim voor 31 mei verstuurt en de ontvanger ook voldoende tijd geeft om de acceptgiro weer in te leveren.

De geschiedenis van de acceptgiro

In 1977 werd de acceptgiro ingevoerd, in eerste instantie als ponskaart die door computers in te lezen was. In de jaren 80 werd het een blauwe acceptgirokaart. In 2002 werd het model aangepast naar de huidige gele eurokaart. In 2014 kwam nog een kleine aanpassing zodat IBAN-rekeningnummers gebruikt konden worden op de kaart.Bank papieren invullen

Gebruik van de acceptgiro

In de jaren 90 werden er ruim 300 miljoen acceptgiro’s per jaar verwerkt. Inmiddels wordt het overgrote deel van de acceptgiro’s niet meer gebruikt: de gegevens worden overgetypt en betaald via de mobiel bankieren app of internetbankieren waarna de acceptgirokaart wordt weggegooid. Vanaf 1 juni 2023 kunnen acceptgiro’s niet meer gebruikt worden om te betalen en is het na 46 jaar einde verhaal voor de acceptgiro.

Alternatieven voor de acceptgiro:

Met het verdwijnen van de acceptgiro verdwijnt er een betaalmethode die vooral geliefd is onder senioren en goede doelen. Gelukkig zijn er ook nog genoeg alternatieven! Het papieren overschrijfformulier en de betaalinstructie zijn de enige twee betaalmethodes via papier en lijken het meeste op de acceptgiro. Voor bedrijven en stichtingen is de betaalinstructie het beste alternatief.

Dit zijn de 5 alternatieven voor de acceptgiro:

  • Een papieren overschrijfformulier. Dat is een formulier vanuit de bank waar uw gegevens opstaan. U vult zelf het bedrag, rekeningnummer en NAW in van de persoon of instelling waar u geld naar wilt overmaken. Dit stuurt u op naar de bank en zij regelen de betaling. Dit blijft bestaan, waardoor bankieren via papier mogelijk blijft. Overschrijfformulieren zijn alleen aan te vragen bij uw bank. Dit is dus vooral voor consumenten.
  • Een incassomachtiging. Op dit papier vult u uw naam en rekeningnummer in voor een eenmalige of terugkerende incasso. U stuurt dit terug naar diegene aan wie u wilt betalen, waarna het via een incasso van uw rekening wordt betaald.
  • De betaalinstructie, eventueel met QR code. De betaalinstructie is een sjabloon voor de standaardindeling en opmaak van betaalgegevens op facturen. Hierop staan alle noodzakelijke gegevens om de factuur foutloos te kunnen betalen. Deze gegevens staan al in de volgorde waarin ze moeten worden ingevuld bij internetbankieren, mobiel bankieren of op een overschrijvingsformulier. De betaalinstructie is gemakkelijk toe te voegen aan mailingen, facturen en brieven. Klik op de afbeelding hieronder om een voorbeeld te zien van de betaalinstructie.Betaalinstructie als alternatief voor de acceptgiro
  • Alleen een QR code met betaalverzoek. Deze QR code kan zowel digitaal als op papier verstuurd worden. Door de QR code te scannen worden de gegevens meteen ingevuld in de betaalapp. Daardoor staan alle gegevens meteen goed en kan er gemakkelijk betaald worden via een paar klikken.
  • Een betaallink met een betaalverzoek, bijvoorbeeld de iDeal betaallink of Tikkielink. De link kan verstuurd worden via email of mobiel en werkt verder hetzelfde als de QR code.

 

Wat als u nu acceptgiro’s via ons verstuurt?

Dan hoeft u zich geen zorgen te maken! Wij zullen samen met u op zoek gaan naar een passende oplossing voor uw bedrijf of stichting. De betaalinstructie lijkt het meeste op de traditionele acceptgiro, en kan door ieder bedrijf aan een mailing worden toegevoegd.

De voordelen van de betaalinstructie

Omdat de betaalinstructie op papier ontvangen wordt, zal deze sneller betaald worden dan wanneer een betaalverzoek alleen digitaal ontvangen wordt. Ook geeft u de ontvangers zelf de keuze om via papier te betalen of digitaal. Door een QR code toe te voegen biedt u uw ontvangers extra betaalgemak en stimuleert u digitale betaling.

 

Meer weten over het verdwijnen van de acceptgiro’s en de alternatieven? Neem dan contact op met Mark Bonenkamp of bel naar 31 (0)30 636 41 86.