Overname Sandd door PostNL alsnog goedgekeurd door staatssecretaris Mona Keijzer!

Overname Sandd door PostNL alsnog goedgekeurd door staatssecretaris Mona Keijzer!

dinsdag 1 oktober 2019

De ACM (autoriteit consument & markt) heeft 5 september 2019 besloten dat zij geen vergunning verlenen voor de overname van Sandd door PostNL. Door de overname ontstaat praktisch gezien een monopolist op het gebied van postbezorging. De prijzen voor de zakelijke verzenders van post zullen naar verwachting stijgen met 30-40%. De consument zal ook meer gaan betalen voor de verzending van post. De efficiëntie voordelen van een overname wegen niet op tegen de prijsstijging voor de consument en zakelijk markt.

 

Staatssecretaris Mona Keijzer heeft 27 september 2019 doen besluiten om via artikel 47 alsnog een vergunning voor overname af te geven. Volgens haar wegen de algemene belangen zwaarder dan de mededingingsbelemmering zoals het ACM heeft beoordeeld. De overname draagt  bij aan de continuïteit van een kwalitatief hoogwaardige postdienstverlening op de langere termijn, leidt dit tot lagere kosten, zorgt voor een betere bescherming van werknemers in de markt en dient de financiële belangen van de staat.

Om overwinsten te voorkomen zijn er voorschriften en beperkingen aan de vergunning:

  • Maximumrendement van 9% aan de activiteiten die verband houden met brievennetwerk

  • Kosten overname mogen niet aan de UPD worden toegerekend

  • Toegang voor postvervoersbedrijven tot het netwerk van PostNL blijft gewaarborgd


De volledige publicaties van de ACM en staatssecretaris Mona Keijzer kunt u hier nalezen:

https://www.acm.nl/nl/publicaties/samenvatting-besluit-postnl-sandd

https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2019/09/27/artikel-47-besluit-inzake-de-concentratie-van-postnl-en-sandd

 

Reactie Mark Bonenkamp (algemeen directeur Vogelaar BV) op dit besluit:

Wij zijn erg teleurgesteld dat staatssecretaris Mona Keijzer het besluit van de ACM van tafel heeft geveegd. Volgens dit besluit is de overname van Sandd door PostNL niet noodzakelijk om de UPD in stand te houden. Gevolg zal zijn dat de overname leidt tot prijsstijgingen voor de zakelijke post en de consumentenpost. Ongelooflijk dat de staatssecretaris, via artikel 47, PostNL een monopolie op de postmarkt biedt.

Update oktober 2021

Er zijn nieuwe ontwikkelingen in de strijd rondom de overname van Sandd door PostNL! Lees hier het overzicht van alle ontwikkelingen tot nu toe (oktober 2021).